Voormalige beveiliger vrouwengevangenis Ter Peel bekent seksuele relatie met gevangene

3 maanden geleden gepubliceerd

Een 43-jarige ex-beveiliger van vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord heeft toegegeven dat hij drie tot vier keer seks heeft gehad met een gevangene. Hij erkent dat hij ‘s avonds haar cel insloop nadat hij zijn ronde had voltooid.

Vervolging

Justitie heeft besloten de man uit Deurne te vervolgen voor ontucht. De aanklager heeft 200 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Het ontstaan van de relatie

De man had een vaste rol op de afdelingen waar gevangenen verblijven en hielp ook regelmatig met het uitdelen van medicatie. Hierdoor kwam hij in contact met de gevangene met wie hij een seksuele relatie ontwikkelde. Volgens de voormalige gevangenisbeveiliger begon de vrouw op een gegeven moment te flirten en ging het steeds een stapje verder.

Bekentenis en gevolgen

De verdachte, die zestien jaar als beveiliger in Ter Peel heeft gewerkt, gaf toe dat hij wist dat hij een fout maakte. Na de eerste periode van flirten voelde hij dat hij over de grens was gegaan. Uiteindelijk zette hij de laatste stap en had hij seks met haar.

De zaak kwam aan het licht toen de vrouw het seksuele contact besprak met een gevangenispsycholoog. Ze beweerde vijf keer seks met de beveiliger te hebben gehad tussen oktober 2022 en juli 2023, maar zei dat de seks vrijwillig was. Na haar bekentenis deed het hoofd beveiliging aangifte tegen de man.

Rechtszaak

De verdachte gaf toe dat zijn huwelijk in een moeilijke fase zat, wat hem misschien ontvankelijk maakte voor de avances van de gevangene. Hij gaf echter toe dat hij degene was die de celdeur opende en dat hij eerder naar de leiding had moeten stappen.

Justitie beschuldigt hem van ontucht vanwege het misbruiken van zijn machtspositie. Volgens de aanklager is seks tussen gedetineerden en personeel in de gevangenis, zelfs met wederzijdse instemming, verboden vanwege de afhankelijkheidsrelatie.