Gemiddelde woonlasten stijgen aanzienlijk in Horst aan de Maas

5 maanden geleden gepubliceerd

De woonlasten in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas zijn in 2024 flink gestegen. Onder de woonlasten vallen de onroerende zaakbelasting, rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Na een stijging van 9 procent betalen huishoudens in Horst aan de Maas gemiddeld 1.009 euro per jaar.

Bovengemiddelde stijging in sommige Limburgse gemeentes

Er zijn een aantal Limburgse gemeentes waar de woonlasten flink zijn gestegen. In de gemeenten Roerdalen en Vaals zijn de lasten met 12 procent toegenomen. Hier betalen huishoudens nu respectievelijk gemiddeld 893 euro en net onder de duizend euro per jaar.

Koploper in Limburg

Van de 94 gemeentes waar meer dan 1000 euro aan woonlasten betaald wordt, bevinden zich negen in Limburg. De gemeente Meerssen voert de lijst aan met een gemiddeld bedrag van 1.277 euro per jaar, een stijging van zes procent ten opzichte van 2023.

Daling in enkele gemeentes

In vier Limburgse gemeenten - Nederweert, Leudal, Beesel en Valkenburg aan de Geul - daalden de jaarlijkse lasten. De grootste daling was in Valkenburg, waar de lasten met 12 procent daalden, wat neerkomt op ongeveer 120 euro op jaarbasis.

Stijging blijft beperkt in grotere gemeentes

In de vier grotere Limburgse gemeenten bleef de stijging relatief beperkt. De woonlasten in Maastricht stegen met drie procent, Heerlen zag een stijging van vier procent, en in Venlo was er een toename van slechts twee procent. Roermond zag de grootste toename in deze groep, met een stijging van vijf procent.

Fikse stijging landelijk

Landelijk gezien betalen inwoners van 94 gemeenten dit jaar meer dan 1000 euro aan gemeentelijke woonlasten, een aanzienlijke toename ten opzichte van vorig jaar toen dit nog voor 54 gemeenten het geval was. Gemiddeld genomen zijn de gemeentelijke lasten dit jaar met 5,9 procent gestegen.